Blog

Nyálkagombák

869 Views0 Comments

A nyálkagombák, mint a nevük is mutatja leginkább a gombákhoz hasonlítanak. Ami a táplálkozásukat illeti, teljesen megegyezik a gombákéval. Szintén lebontó szervezetek, esős, párás időben az avaron, korhadó fákon tenyésznek és táplálkoznak, elsősorban. Azonban vannak olyan feltevések is, hogy nem csak magát a korhadó növényi anyagokat eszik, hanem más egysejtű élőlényeket is elfogyasztanak, amik szintén tápláléknak tekintik az elpusztult szerves anyagokat.

Itt kell említést tennünk arról, hogy sok hasonlóságuk ellenére mégis jelentősen eltérnek a gombáktól is, ahogyan az összes többi élőlénytől is.

Egysejtű élőlények, amik spórákkal szaporodnak, de a spóráiknak saját sejtfaluk van, ami a gombáknál nincs jelen. A gombáktól és növényektől eltérően nem csak helyzetváltoztató mozgásra képesek, hanem helyváltoztatóra is. Kísérletekben megfigyelték, hogy egyetlen éjszaka alatt képesek megtenni kb. 70-100 cm-nyi távolságot. Ezzel a sebességgel ugyan nem fognak levadászni többsejtű állatokat, azonban az egysejtűek világában ez rendkívül nagy távolságot és sebességet jelent. Rendkívül sokféle színűek lehetnek, ami fajtánként változik, viszont egysejtűekről lévén szó, nincs kifejezett alakjuk. Érdemes képeket keresni róluk, mert szemet gyönyörködtető látvány.

Annak ellenére, hogy nem lehet sokat hallani róluk a mindennapok folyamán, mégis sok kutatás zajlott velük kapcsolatban és megdöbbentő eredmények születtek. Többek között bebizonyosodott, hogy egysejtűek lévén nincsen idegrendszerűk, még kezdetleges sem, mégis rendkívül intelligensek. Képesek útvesztőt megoldani, hogy élelemhez jussanak. Adott volt egy útvesztő, aminek két külön pontjára élelmet helyzetek el és a nyálkagomba képes volt eljutni a legközelebbihez úgy, hogy „tudatában volt” mindkét élelemforrásnak.

Képesek eseményeket megjegyezni és mintákat felismerni. Például, ha adott egy szabályosan ismétlődő természeti esemény, ami segíti, illetve hátráltatja őt, akkor ezt idővel felismeri és előre készül a következő eseményre, pontosan akkor, amikor a korábbi tapasztalatai alapján annak jönnie kell.

Ezen kívül pedig képes hálózatokat kialakítani és fenntartani, hogy a lehető legkisebb energia befektetéssel és minél kevesebb mozgással élelemhez jusson. A hálózat megtervezésében és létrehozásában az intelligenciája vetekszik az emberével.

Ez utóbbit egy példával szemléltetjük, hogy érthetőbb legyen:

A kísérlet során élelemcsomagokat helyzetek el úgy, hogy Tokió és körülötte lévő 36 kisebb város térbeli elhelyezkedését mintázták vele. Ezután a nyálkagomba a már létező vasúti hálózattal majdnem teljesen megegyező hálózatot hozott létre úgy, hogy szabad tér állt a rendelkezésére és bármilyen más formát is felvehetett volna.

Sok kép és videó található a neten erről a témáról is. Érdemes rákeresni!